Week 3

 

Groeitabel week 3

 

 

Geb. 

24Apr

25Apr

26Apr

27Apr

28Apr

29Apr

30Apr

Cooper

270 

800 

825 

875 

 930 

1025 

1090 

1155 

Coosje

260 

710 

755 

810 

 875 

 915 

 990 

1055 

Charlie

270 

805 

870 

930 

 980 

1035 

1120 

1165 

Colin

255 

750 

815 

885 

 935 

 990 

1080 

1130 

Ceejay

250 

735 

825 

870 

 910 

 970 

1035 

1110 

Caitlin

255 

780 

840 

935 

 945 

 995 

1085 

1135 

Carmel

Curtis

260

235 

825 

775 

890 

840 

980 

880 

1080 

 905 

1100 

 990 

1160 

1090 

1205 

1140 

 

 

 

Week 3 Algemeen

Vandaag, 30 april, is de derde week van het leven van de pups voorbij. Ze groeien heel goed en gelijkmatig. Op deze leeftijd zou het gewicht van de pups 3.5 tot 4 keer het geboortegewicht moeten zijn. De 4 keer hebben ze allemaal gehaald. De wat kleinere Coosje met haar hakjes over de sloot, de anderen (zeer) ruimschoots.

 

De derde week is een drukke en belangrijke week voor de pups waarin veel verandert. De oogjes zijn open en bijna helder. De oortjes zijn ook open en de pups beginnen te reageren op geluid. Veel "zien" en "horen" doen zij nog niet. De gebieden in de hersenen dat zicht en gehoor interpreteren zijn nog onbeschreven. De neus is het belangrijkste zintuig en zal dat ook blijven. De pups gaan ook steeds meer actief op aanrakingen reageren.

 

Enkele dagen geleden zijn de pups begonnen met bewuste interacties met ons en met elkaar. Ze likken en betasten elkaar met de tong en de bekjes. Ze duwen, stompen en rollen over elkaar heen. De spelletjes zijn nog heel kort, primitief en worden alleen twee aan twee gespeeld. Als wij ze knuffelen reageren ze soms al met zichtbaar en hoorbaar genoegen. Ze likken onze hals en handen en proberen af en toe om melk uit onze vingers te zuigen.

 

Alle pups lopen ondertussen en ze deden dit meteen krachtig en goed. Omvallen, rondtollen of achteruit lopen hebben we niet of nauwelijks gezien.

 

De pups eten al zelfstandig drie maaltijden per dag, zacht puppyvoer met 84% vlees, aangelengd met wat warme geitenmelk en water. Wat overblijft is voor Bente. We zijn relatief vroeg begonnen met bijvoeren om Bente een beetje te ontlasten. Acht pups voeden is een zware taak ook al lijkt zij er geen enkele moeite mee te hebben.

 

De korrelbak hebben de pups nog niet gebruikt. Toch is de basis zindelijkheid al zichtbaar aanwezig. De pups lopen weg uit de groep om te plassen of te poepen. Als we het zien en Bente is niet in de buurt ruimen we gelijk op. Is Bente wel in de buurt dan is ze ons meestal te snel af.

 

De nageltjes van de voorvoetjes hebben we ondertussen al driemaal geknipt, die van de achtervoetjes éénmaal. Dat klinkt simpeler dan het is. De nageltjes zijn heel klein, de pups beweeglijk en acht pups hebben gezamenlijk maar liefst honderdvierenveertig nageltjes. We kiezen een moment dat de pups slaperig zijn. Worden ze toch te veel wakker als ik ze oppak dan zet ik ze terug en probeer het later nog eens.

 

We gaan op naar de vierde week. De socialisatie periode is nu officieel begonnen. Hieronder een dagelijks verslag van de vele belevenissen van en met de pups.

 

 

24 april

Als we 's morgens opstaan zijn de pups al bijna klaar met ontbijten. Daarna gaat Bente zelf ontbijten.

 

 

 

Carmel ligt lekker te slapen met enkele nestgenootjes als warm dekentje.

25 april

Vandaag hebben we het verblijf groter gemaakt. Er staat nu een korrelbak. De pups kunnen ondertussen zelfstandig plassen en poepen en we hopen dat ze daarvoor te zijner tijd de bak gaan gebruiken.

Alle pups hebben ondertussen de oogjes (soms pas een beetje) open. Hier Carmel en Cooper.

De pups zijn nog wel wat jong om te beginnen met wennen aan ander voedsel dan moedermelk. Omdat ze erg bijdehand zijn voor hun leeftijd en omdat acht pups voeden best een zware klus is voor Bente zijn we vandaag toch al begonnen met geitenmelk aan te bieden. Dat ging meteen verbazingwekkend goed en diverse pups gingen er al snel van likken.

Als Bente zich helemaal uitstrekt, kunnen de pups nog net allemaal naast elkaar drinken.

 

26 april

Omdat de geitenmelk meteen zo goed ging gisteren hebben we het vandaag al een keer vermengd met puppy-voeding. Dat ging ook meteen erg goed. De ene pup heeft meer belangstelling dan de andere en ze maken er een vreselijke smeerboel van maar proberen doen ze het (bijna) allemaal.

 

Carmel vindt het nog maar niets dat eten uit een bak. Zelfs uit het kleine privé bakje dat ik voor hem heb gevuld bliefde hij het niet. Van de vingers likken, uit de hand eten en het gemorste eten van zijn nestgenootjes aflikken doet hij echter wel dus aan het eten ligt het niet. Hij draait vast nog wel bij binnenkort.

 

Het toetje bij mama Bente blijft echter favoriet!

27 april

Alle pups lopen ondertussen. Ook dat is heel erg vroeg. Vaak beginnen pups eerst met achteruit lopen en veel vallen en opstaan. Maar dit stel loopt meteen vooruit en zonder de buik over de vloer te slepen. Ze zijn echt sterk.

 

Veel foto's hebben we vandaag niet gemaakt. De pups kregen voor het eerst bezoek van Kerstin, Joerg en Biene (Bente's zus). Biene was heel beleefd en kwam niet dichter dan tot op een meter bij de pups hoewel ze echt erg nieuwsgierig was. Wij hebben ook nog een wandelingetje op het strand gemaakt. Voor Bente was dat weer de eerste keer op het strand sinds de bevalling.

 

Morgen hopen we foto's te maken van lopende pups en 16 mooie blauwe oogjes!

Het eten uit een bak wordt al een beetje routine voor sommige pups.

28 april

Vandaag hebben we close-ups gemaakt van de kopjes van de pups. De oogjes zijn nu open maar nog niet helemaal helder.

Cooper

Coosje

Charlie

Colin

Ceejay

Caitlin

Carmel

Curtis

 

 

 

De hele foto-sessie is uitgevoerd onder het kritisch toeziend oog van Bente. 

Carmel, Cooper en Ceejay laten zich de maaltijd goed smaken.

Colin eet graag en goed. Zijn tafelmanieren laten nog wel iets te wensen over.

 

 

 

Ook Coosje heeft het zich goed laten smaken.

Na een rondje wandelen is Ceejay wel weer toe aan een dutje.

 

Elena houdt de wacht bij de puppies. Na een onverwacht kille dag en verregende wandeling hebben we de open haard weer aangestoken. Elena ligt lekker te drogen.

Na de maaltijd zijn alle pups vies en nat. Bente heeft ze net schoon gepoetst en nu zijn ze heel dicht op elkaar gekropen om weer droog en warm te worden.

29 april

De pups genieten van hun maaltijd. Ja, dat is inderdaad weer Colin die midden in de bak ligt! Na de maaltijd ruimt Bente de restjes op. Sommige pups nemen de gelegenheid waar en proberen een slokje melk van mama te bemachtigen.

Bente voedt de pups nu regelmatig zittend.

Vanmiddag was vriendin Ali op bezoek. Voor de pups had zij een prachtige grote speelgoed-kip meegenomen. Over een paar weken zullen ze groot genoeg zijn om daar mee te spelen. Alle pups hebben een knuffel gekregen van Ali. Zij komen er langzaam achter dat er meer mensen zijn dan twee en dat het bij hen ook goed toeven is. Hier ligt Carmel heerlijk te slapen op schoot bij Ali.

30 april

De zusjes Caitlin en Coosje in een innige omhelzing.

De pups aan een vroege lunch. Het is goed te zien hoe stevig ze al op hun poten staan.

 

Het wordt steeds lastiger voor de pups om een plekje te vinden. Twee bruine hondjes zijn hier helemaal "ondergronds" gegaan.

 

 

 

 

De pups hebben net gegeten. Charlie en Ceejay zagen (roken) Bente aankomen en hebben nu een dilemma. Zij willen dolgraag een toetje van mama maar weten dat als ze naar haar toelopen dat ze dan eerst uitgebreid gewassen zullen worden. En daar hebben ze volgens ons niet altijd zin in.

 

 

 

 

Mama Bente heeft geduld en weet waarschijnlijk heel goed dat de pups haar uiteindelijk niet kunnen weerstaan. Ze is een heel doortastende moeder. Ze blaakt van zelfvertrouwen en overwicht en lijkt nooit aan zichzelf te twijfelen.