Week 3

 

Groeitabel week 3

 

 

Geb. 

4Jan

5Jan

6Jan

7Jan

8Jan

9Jan

10Jan

Bolero

302 

1035

1120 

1190 

1245 

1310 

1395  

1450  

Balou

312 

  960

1030 

1090 

1175 

1265 

1330 

1390  

Bobby

308 

1065

1120 

1160 

1255 

1290 

1365 

1420 

Brownie

284 

  992

1020 

1070 

1140 

1205 

1300 

1350 

Boukje

264 

  888

  956 

  988 

1015 

1060 

1150 

1230 

Biba

260 

  858

  892 

  964 

1025 

1110 

1185 

1235 

Siepi

302 

1180

1255 

1335 

1420 

1475 

1565 

1605 

4 Januari

Een heuglijke dag voor Elena vandaag. Ze mocht van Bente wat nader kennis maken met de pups. Elena was er helemaal een beetje opgewonden van. Terwijl we close-up foto's van de pups maken mag Elena zelfs even aan de pups ruiken die wij aan het fotograferen zijn.

 

Na een paar uurtjes zakt Elena's opwinding en neemt ze vrijwillig de taak op zich van "chef bewaking".

 

En nog een mijlpaal vandaag. Balou heeft de twijfelachtige eer om de eerste pup te zijn die voor onze ogen zelfstandig "een drol heeft gedraaid".

 

Bente was net even in de tuin anders had zij hem zeker nog geholpen.

 

De korrelbak hebben de pups nog niet verkend maar dat verwachten we wel de komende dagen.

 

De oogjes van de pups zijn weer wat verder open vandaag maar ze zijn nog niet helder.

 

Bolero

 

Balou

 

Bobby

 

Brownie

 

Boukje

 

Biba

 

Siepi

5 Januari

Het dagelijks weegritueel op foto. Op volgorde van geboorte: Bolero, Balou, Bobby, Brownie, Boukje, Biba en Siepi.

 

De pups maken nog steeds geen aanstalten om de korrelbak te verkennen. Siepi stond even te twijfelen "zal ik wel of zal ik niet?" Maar deze gedachte was dusdanig vermoeiend dat hij erbij in slaap is gevallen. Misschien morgen?

 

Nu het mag, gaat Elena een paar keer per dag poolshoogte nemen bij moeder en kinderen.

 

 

 

 

 

 

Pups in de bench tijdens verschoning van de werpkist.

 

 

 

Nu de pups groter worden voedt Bente steeds vaker zittend. Hiervoor zet zij zichzelf strategisch in een hoek zodat ze door de golf van 7 kilo pups niet opzij of achteruit wordt gedrukt.

Hoewel Bente tevreden lijkt over de accommodatie binnen, heeft ze voor de zekerheid ook buiten in de tuin een onderkomen gegraven. Voor noodgevallen nemen we aan. Iedere dag gaat ze het hol even inspecteren en, nu de pups maar blijven groeien, een beetje dieper uitgraven.

 

En hieronder nog: zusjes Biba en Boukje, de pups gaan steeds meer op hondjes lijken en een mooie bonte pantoffel (o nee, het is Siepi !)

6 Januari

Er is nauwelijks tegenop te eten voor Bente. Ze eet vijf keer zoveel als normaal.

 

De eerste dagen gaf ik haar eten in de werpkist omdat ze de pups niet alleen wilde laten.

 

Ondertussen is het een vaste gewoonte geworden en springt ze in de kist zodra ik met haar eten aankom. We moeten nog maar afwachten of ze ooit nog ordinair in de keuken gaat eten...

 

 

Sommige pups zijn begonnen met pogingen om te zitten, staan en te lopen. De balans is nog ver te zoeken en om op de been te blijven moeten ze ook nog hard lopen. Het ziet er uit alsof een dronken persoon probeert te rennen. Niet alle pups zijn nu al geïnteresseerd in deze activiteiten. Met name Bolero, Balou en Siepi oefenen regelmatig. Het schijnt erg vermoeiend te zijn want na zo'n wandelsessie liggen ze uren te pitten.

Bolero
Bolero
Balou
Balou
Bobby
Bobby
Brownie
Brownie
Boukje
Boukje
Biba
Biba
Siepi
Siepi

Bente geeft al een paar dagen aan dat ze 's middags best weer mee zou willen op wandeling. Tot nu toe toch niet gedaan want er zijn nogal wat vakantiegangers hier deze week en veel met honden. Dat is toch een beetje een risico in verband met besmettingsgevaar. Eigenlijk had ik tot maandag willen wachten wanneer je hier weer een kanon af kan schieten zonder iemand te raken. Maar een deel van de vakantiegangers ging gisteren al naar huis en het was eb, dus een groot strand vanmiddag. Bente mocht daarom mee. Ze was als een kind zo blij. Lekker gerend en gesnuffeld en ze vond ook nog een vers krabbetje om op te eten. Het bewoog nog dus verser kan niet. Ze kwam helemaal opgefrist weer thuis.

7 Januari

De pups hebben nog steeds geen enkele belangstelling om de kist te verlaten en de korrelbak te verkennen. Bente ruimt dus nog steeds alles keurig zelf op. Ze hebben bijna de hele dag geslapen en dat is natuurlijk goed want groeien gebeurt alleen tijdens het slapen. We hebben vandaag dus gekozen voor slaapfoto's.

Bolero
Bolero
Balou
Balou
Bobby (links) en Brownie (rechts)
Bobby (links) en Brownie (rechts)
Boukje
Boukje
Biba
Biba
Siepi
Siepi

 

Als moeder slaapt houdt Elena de wacht.

 

 

 

 

Bente mocht weer mee naar het strand vanmiddag en bij terugkomst had iedereen razende honger.

 

 

 

 

Bente legt de lat dus maar wat hoger; wie echt zo'n honger heeft moet nog beter zijn best doen.

 

 

 

 

 

Bente heeft de kist verlaten maar niet iedereen was al uitgegeten ... mama waar ben je? Kom terug!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ze komt niet meer ... nou dan gaan we maar weer slapen.

Een lange luie zondag
Een lange luie zondag
Siepi (1420 gram) en Biba (1025 gram)
Siepi (1420 gram) en Biba (1025 gram)

8 Januari

Alle hondjes zijn weer goed gegroeid. Pas over twee dagen zullen ze drie weken oud zijn. Toch hebben ze allemaal nu al hun gewicht verviervoudigd. Bente moet eten als een tijger om deze groei mogelijk te maken en dat doet ze gelukkig ook. Momenteel eet ze per dag ongeveer 1.3 kg kompleet versvlees voeding, een halve liter warme geitenmelk en zo'n 200 gram gedroogd vlees, zoals kipfilets en runderlong.

 

Vanmiddag hebben de pups voor het eerst een schotel lauwwarme geitenmelk gekregen. Eerst wisten ze niet wat ze ermee aan moesten maar na een paar minuten viel het kwartje en gingen ze ermee aan de slag. De één ging beschaafd melk likken, een ander duwde zijn hele snuit en/of beide voorpoten in de bak en Balou ging met zijn hele lichaam erin en probeerde een baantje te zwemmen. Na afloop gingen ze heel lief elkaars gezichtjes aflikken.

 

Elena heeft vanmorgen geholpen bij het wegen van Bolero en het luieren van Biba.

 

Bolero wordt steeds fotogenieker. Het is een knappe kerel en zijn kastanjebruine kleur komt goed tot zijn recht op een foto. Zijn grootste pluspunt is zijn relaxte houding en geduld. Hij zit gewoon stil en de foto's lukken daarom ook goed.

 

Ook Boukje en Brownie lieten zich vandaag heel geduldig fotograferen. Dichtbij foto's van de andere pups waren bewogen of gewoon waardeloos, morgen beter!

 

En hieronder nog wat foto's gemaakt gedurende de dag van pups die spelen, slapen, stapelen of eten.

9 Januari

Weer een dag waarin de pups veel tijd hebben besteed aan groeien. Of ze al veel kunnen zien betwijfelen we maar ze gaan nu wel duidelijk op geluiden reageren, dus horen kunnen ze ondertussen.

 

De pups tonen nog steeds geen enkele belangstelling voor de wereld buiten de werpkist, beginnend bij de korrelbak. Vanmorgen stond Biba echter ineens in de korrelbak. Ze was duidelijk niet op onderzoek en haar gezicht was naar de werpkist gekeerd. Daar stond Bente in de ingang driftig een paar pups te poetsen. We vermoeden dus dat Biba gewoon naar buiten is geduwd. Toen de ingang weer vrij was stapte ze weer in de kist zonder de korrelbak nog een blik waardig te keuren.

 

 

 

 

Ook hebben de pups weer een paar keer geitenmelk gekregen. Dat begint allemaal heel keurig met zijn allen rond de bak.

 

 

 

 

 

 

Binnen de kortste keren zijn de pups allemaal besmeurd met melk...

 

 

 

 

 

 

...alsof ze een bad hebben genomen.

En dan kan Bente alles weer opruimen door de bak schoon te likken en de pups op te poetsen.

 

Bente's melk is nog steeds favoriet, maar er is nauwelijks nog plaats voor allemaal.

Het dagelijks weegritueel werd onder toeziend oog van Elena en Bente uitgevoerd.

 

Hier worden het toch ineens echte hondjes. Van links naar rechts: Bolero, Boukje en Siepi.

 

En er waren diverse vrijwilligers voor dichtbij-foto's. 

Balou
Balou
Bobby
Bobby
Boukje
Boukje
Brownie
Brownie
Siepi
Siepi

10 Januari

En dan is de derde week ook alweer voorbij. De pups doen het erg goed. Ze hebben allemaal hun geboortegewicht ruimschoots verviervoudigd, Siepi zelfs vervijfvoudigd. Ze kunnen nu zien en horen. Ook kunnen ze allemaal zitten en lopen, al moet er aan de balans nog wel wat geschaafd worden. Het is een zeer ontspannen stel en Bente is nog steeds een supermoeder die precies lijkt te weten wanneer de pups haar nodig hebben en wanneer niet.

 

Het grootste deel van de dag wordt nog steeds besteed aan slapen en eten. Een klein deel van de dag zijn ze aktief met (leren) bewegen en interactie met elkaar. Over elkaar heen kruipen en elkaar met de pootjes en de bek betasten. Ook likken zij elkaar af en toe. Soms lijken de interacties al een beetje op primitief spel. De korrelbak boeit ze nog steeds niet. Siepi is er een keer in geweest maar keerde al snel weer terug naar de kist. Saaie boel blijkbaar zonder broertjes en zusjes.

 

Op naar week 4, de socialisatie periode is begonnen.

 

Vandaag weer een paar keer eten aangeboden, geitenmelk en vlees gemengd met geitenmelk. Ze hebben er allemaal van geproefd en daarna heeft Bente geholpen met de resten opeten en heeft ze de pups weer toonbaar gemaakt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elena groet Brownie

Een moment uit het leven van de hondenfamilie
Een moment uit het leven van de hondenfamilie
Ontspannen moeder met ontspannen pups
Ontspannen moeder met ontspannen pups
Moeder en kinderen in diepe rust
Moeder en kinderen in diepe rust
Bobby krijgt een knuffel van Bente
Bobby krijgt een knuffel van Bente
Boukje, Balou en Biba keten, Bolero en Bobby eten
Boukje, Balou en Biba keten, Bolero en Bobby eten