Groeitabel week 2

 

  Geb. 13nov 14nov 15nov 16nov 17nov 18nov 19nov
Alfie 306  844  902  980 1055 1112 1160  1250
Alice 248  698  740  802   880  953 1030 1115
Amy 172  536  580   620  654  725  762  802 

 

19 November 2013

 

Dan is ook de tweede week ineens voorbij en is het weer tijd voor een samenvatting. De pups groeien allemaal erg goed. Op de leeftijd van twee weken zou hun geboortegewicht verdrievoudigd moeten zijn. Bij allemaal is het gewicht echter al verviervoudigd!

 

Vanmorgen hadden alle pups de ogen open. Nog niet echt wijd open maar dat is een kwestie van tijd. Echt zien kunnen zij pas over een paar dagen. Tegen die tijd zullen ze ook gaan horen en zal er dus een hele nieuwe wereld voor ze open gaan. 

Sinds gisteren zijn ze allemaal aan het oefenen om te lopen. De poten worden gestrekt zodat de dikke buiken even van de vloer komen en dan doen ze snel een paar passen voordat ze weer onder hun eigen gewicht instorten. Ook gapen ze nu af en toe heel uitgebreid. Vocale oefeningen zijn vooral een specialiteit van Alice en ze heeft al een heel uitgebreid repertoire onder de knie tussen zingen en kreunen. Dit heeft ze duidelijk van haar moeder meegekregen. Alle geluiden klinken heel opgewekt en ontspannen. Alfie en Amy vocaliseren heel weinig al doet Alfie soms ineens heel luid een "piep" als hij ligt te dromen. Af en toe lijken de pups nu ook echt wat contact te zoeken met elkaar.

Hallo zus !
Hallo zus !
Alfie en Alice slapen synchroon
Alfie en Alice slapen synchroon

De scheerbeurt heeft Elena goed gedaan. Ze ligt niet meer te hijgen in de kist en brengt buiten het voeden en wassen om weer veel meer tijd door in de kist om te slapen of gewoon een beetje naar de pups te kijken.

 

De pups zijn ondertussen ook voor de eerste keer ontwormd. Op de leeftijd van vier weken zal dit worden herhaald en op de leeftijd van zes weken zullen ze hun eerste vaccinatie krijgen en nog eens worden ontwormd. Elena wordt volgens hetzelfde schema ontwormd om herbesmetting te voorkomen.

 

Vanmorgen hebben we de wekelijkse fotosessie gehouden onder toeziend oog van Elena. Die vond het maar eigenaardig dat de pups op de bank mochten want dat mag zij zelf niet.

 

 

 

 

 

Elena houdt een oogje op Alfie

 

 

 

        en Alice

 

 

Hieronder de staatsie portretten en dan gaan we alweer naar de derde week toe.

 

Alfie

Alice

Amy

Groepsfoto's

 

18 November 2013

 

Amy heeft ons verrast. Gisterenavond heb ik haar nog eens zachtjes achter een oor gekrabt en toen toonde ze ineens wel een duidelijke krabreflex. En raad eens wie er vanmorgen als eerste de oogjes een klein beetje open had: jawel, kleine Amy!

 

 

 

 

Krabreflex bij Amy

 

 

 

Oogjes gaan open bij Amy

 

17 November 2013

 

12 dagen oud alweer en de dikkerdjes zijn weer dikker geworden. De oogjes zijn nog steeds gesloten. Sinds de geboorte hebben wij vermoed dat de kleine Amy enkele dagen jonger is dan haar broer en zus. Dat kan makkelijk want Elena is zowel op 4 als op 6 September gedekt en alles wijst in die richting. Ze was weliswaar kleiner bij de geboorte maar is nooit een zorgenkindje geweest. Ze groeit net zo goed als de anderen en laat zich de kaas niet van het brood eten. Ook haar vacht is duidelijk een paar dagen "korter". Vandaag kwamen we er achter dat zowel Alfie als Alice ondertussen de "krabreflex" hebben ontwikkeld. Als je zachtjes achter een oortje krabt gaat het achterpootje aan dezelfde kant krabbewegingen maken. Bij Amy is deze reflex nog niet helemaal ontwikkeld, al zagen we wel al een paar tenen krullen.

 

 

Het duurt nog wel even voordat Alfie zichzelf achter een oor kan krabben, zijn dikke buik zit nu nog in de weg!

 

 

 

Ook Alice kan er nog net niet zelf bij

Hoewel Elena's vacht niet superlang is op het moment merken we toch dat ze het vaak erg warm heeft in de kist en soms al hijgend de pups aan het voeden is. Daarom heb ik haar lekker kort geschoren vanmiddag. Een heel ander gezicht maar comfort krijgt voorrang boven ijdelheid in dit geval.

Elena met een kale kop
Elena met een kale kop

De pups brengen nog steeds een groot gedeelte van de tijd slapend door en zijn erg rustig. Af en toe komen er schattige geluiden uit als ze liggen te dromen. Op de smakgeluiden na zijn Alfie en Amy meestal ook stil als ze liggen te drinken maar Alice maakt er graag allerlei grappige of amechtige geluiden bij.

 

 

 

Etenstijd...

 

 

 

 

...en weer etenstijd

 

 

 

Alice en Alfie zijn uitgegeten,

Amy neemt nog een toetje

 

En voor de broodnodige ontspanning van de nieuwbakken moeder een paar van haar lievelingsspelletjes uit de kast gehaald: de tennisbal en zeker net zo favoriet............de snoepjesbal !

 

Ook nog even wat tussendoor portretjes gemaakt.

 

Van boven naar onderen: Alfie, Alice en Amy

 

 

15 November 2013

 

Vandaag zijn de puppen 10 dagen oud. Het gaat erg goed met ze en ze groeien nog elke dag flink. Alfie en Alice hebben sinds vandaag hun geboortegewicht ruim verdrievoudigd. Amy had deze mijlpaal eergisteren al bereikt. Normaal bereiken ze deze mijlpaal op de leeftijd van twee weken. Ze zitten nu in de laatste fase van de zogenaamde "neonatale periode" die twee weken duurt. Gedurende deze tijd zijn de pups volledig afhankelijk van de moeder. Ze zijn doof en blind en hun enige voedsel is moedermelk. Zelfs plassen en poepen kunnen zij nog niet zelf en Elena moet regelmatig hun onderbuikjes likken om deze processen goed te laten verlopen. Hun leven bestaat voornamelijk uit eten en slapen. Wel merken we dat deze cyclus steeds langer wordt, de magen zijn groter en af en toe liggen ze na het eten al twee uur lang te slapen. Omdat het erg rustige pups zijn betrappen we onszelf erop dat we af en toe in de kist gaan kijken om te zien of alles nog wel goed gaat!

 

 

Het lijkt of ze "niks" doen maar ze zijn druk bezig met groeien

 

 

 

De slapende zusjes Alice en Amy

 

Alfie heeft zijn buikje weer rond gegeten. Op deze foto is te zien dat hij een kleine witte aftekening op zijn borst heeft. Verder is hij helemaal bruin met een iets donkerder bruin masker.

 

We hebben vandaag de zogenaamde "doodligstangen" uit de kist gehaald. Elena is erg voorzichtig en kan bovendien uitstekend tot drie tellen. Voordat ze de kist instapt kijkt ze eerst rond om te zien waar iedereen is. Bovendien is het al een keer voorgekomen dat twee puppen "ollekebolleke" boven op elkaar lagen, samen omrolden en vervolgens samen "vast" lagen onder een stang.

 

We hebben een paar dagen lekker weer voor November en omdat de puppen nu langer slapen heeft Elena weer af en toe kwaliteitstijd zonder kinderen. Even lekker de benen strekken of een spelletje in de tuin en daarna kan ze weer opgewekt en mentaal opgefrist de puppen gaan verzorgen.

 

 

 

 

 

Even de benen strekken...

 

 

 

...de frisbee apporteren...

 

 

 

...en samen aan een touw trekken

 

 

 

 

 

 

 

De puppen in een knalrood emmertje tijdens de verschoning van het vetbed in de werpkist
De puppen in een knalrood emmertje tijdens de verschoning van het vetbed in de werpkist