Groeitabel week 4

 

  Geb. 27nov 28nov 29nov 30nov 1 dec 2 dec 3 dec
Alfie 306 1775 1820 1920 1980 2045  2130 2150 
Alice 248 1710 1795  1870 1900 1985  2065 2050 
Amy 172 1280 1370 1430 1445 1485  1570 1610 

 

3 December 2013

 

En dan is ineens de vierde week ook alweer voorbij. Razendsnel ontwikkelen de pups zich nu. Iedere dag hebben ze bezoek gekregen van familie, vrienden of de nieuwe eigenaren die met ze knuffelen en spelen. Het zijn alledrie aanhankelijke hondjes die graag worden aangehaald. Ze zijn vandaag voor de tweede maal ontwormd. Ook hebben ze voor het eerst vlees vermengd met geitenmelk geproefd. Hun verblijf is flink uitgebreid zodat ze voldoende ruimte hebben om te spelen en de wereld te onderzoeken.

 

 

Een kleine tegenvaller was het zeil in de puppy-hoek. Dat leek in de winkel lekker ruw van oppervlak maar blijkt in de praktijk veel te glad. Daarom liggen er nu diverse doeken en matten in de ren want rennen en spelen op een veel te gladde vloer is heel slecht voor het ontwikkelende skelet van de hondjes. Voordeel is dat ze leren over allerlei verschillend aanvoelende ondergronden te lopen. Een nadeel is dat het wat meer bewerkelijk is met schoon houden.

 

De pups beginnen wel al een beetje zindelijk te worden. Zeker als ze een paar uur hebben geslapen en bij het wakker worden in de korrelbak worden gezet doen ze allemaal braaf een plas. Af en toe gaan ze ook al uit zichzelf naar de bak om te plassen. Uiteraard gebeuren er ook nog ongelukjes, vooral na het spelen. Maar ze lijken te begrijpen waar de bak toe dient, al blijft het nog steeds een niet te versmaden slaapplaats.

 

 

De manden van Elena had ik tijdelijk opgeruimd omdat ik wilde dat ze zoveel mogelijk in de kist bij de puppen was. Ze was dolblij dat die weer tevoorschijn werden gehaald. Ze ging meteen lekker slapen in haar veel te kleine groene mandje. Zelfs haar allerbeste hondenvrienden mogen van haar niet in dit mandje liggen dus toen Alfie haar naderde keken wij in spanning toe hoe ze zou reageren.

 

 

 

Hallo Alfie, dit mandje is nauwelijks groot genoeg voor 1 hond maar ik zal het voor dit keer door de vingers zien.

 

 

 

Alice er ook nog bij, jongens dit is echt veel te krap hoor!

 

 

Amy heeft zich er ook nog bij gepropt. Kinderen, dit is echt geen mand voor vier honden!

 

 

 

Je hebt gelijk mam, dit is inderdaad een stuk comfortabeler!

 

 

 

Ja, deze mand...

 

 

 

...is Elena kwijt.

 

 

 

Maar als ze stil ligt wil Alfie de andere mand wel met Elena delen.

 

De pups gaan op steeds meer verschillende manieren met elkaar spelen. Duwen, bijten, spelgrommen, op elkaar springen en elkaar met de voorpootjes meppen leveren dolle pret op. Af en toe zijn ze elkaar ook heel lief aan het likken. Ze zijn flink verwend door iedereen met speelgoed en ook dat wordt allemaal uitgebreid onderzocht en uitgeprobeerd. Onze voeten worden ook als speelgoed beschouwd dus we moeten goed opletten dat we niet op een pup stappen als we door de ren lopen.

 

 

Voor staatsie portretten was weinig gelegenheid deze week. Wel zijn er, mede door de nieuwe eigenaar, enkele fraaie foto's van Alfie gemaakt. Een enkele foto van de dames en nog een groepsfoto op de bank sluiten daarmee deze week af en dan gaan de pups alweer hun vijfde levensweek in.

 

 

29 November 2013

 

Een belangrijke fase is aangebroken in het leven van de pups, de socialisatie periode. In dit stadium gaan de pups leren over hun omgeving en begint de interactie met nestgenoten, moeder en mensen. Vooral via sociaal spel met elkaar en moeder zullen de pups acceptabel hondengedrag leren. De tanden zullen doorbreken en ze gaan vast voedsel eten. In de eerste helft van de socialisatie periode zullen de puppen een grote bereidheid tonen om nieuwe dingen te benaderen. Daarom is het erg belangrijk dat ze de komende weken veel positieve sociale interacties met allerlei mensen en kinderen meemaken. De eerste bezoekjes zijn alweer achter de rug. Hun omgeving zal worden uitgebreid en verrijkt met speelgoed om aan hun behoefte tot onderzoek, spel en leren te voldoen. Om te wennen aan allerlei omgevingsprikkels (bijv. stofzuiger) die van geen betekenis voor ze zullen zijn (habituatie) is dit eveneens de juiste leeftijd. In de laatste helft van de socialisatie periode zal de bereidheid om nieuwe dingen te naderen geleidelijk afnemen en plaats gaan maken voor vermijding. Op de leeftijd van ongeveer twaalf weken begint de volgende fase, de juveniele periode.

 

De korrelbak training gaat spelenderwijs verder. Ze gaan er nog steeds nauwelijks uit zichzelf naar toe. Als ze wakker worden of als we zien dat ze een plashouding aannemen, zetten we ze in de bak en als ze inderdaad gaan plassen zeggen we "plasje" en "braaf". Terug klauteren in de kist kunnen ze ondertussen allemaal goed.

 

Gisteren hebben ze voor het eerst een halsbandje om gehad.

 

 

 

 

Blauw voor Alfie

 

 

Roze voor Amy

 

 

 

     en groen voor Alice

Ze eten er geen hap minder om
Ze eten er geen hap minder om
En ze liggen er beslist niet wakker van
En ze liggen er beslist niet wakker van

 

Behalve in het weekend, ga ik bijna elke dag met Elena naar het strand. Ze is daarna lichamelijk wel moe maar lijkt geestelijk juist weer helemaal opgeladen. Vandaag gaan we niet, de regen in combinatie met windkracht 7 nodigen nou niet echt uit.

 

 

 

 

Spelende Alice en Amy met een tevreden Elena op de achtergrond.

Volg mij maar Alice, ik weet de kortste weg naar mama !
Volg mij maar Alice, ik weet de kortste weg naar mama !

 

Voor ons zijn de leukste momenten van het socialiseren natuurlijk 's-avonds voor de TV met 1 tot 3 puppen op schoot...

 

 

 

 

Amy en Alice worden geknuffeld

 

 

 

 

 

 

Waarom stop je nou?

De scherpe nageltjes moesten vandaag weer geknipt worden. Met een lamp van 150 Watt erboven en een leesbril van mijn man op, ging het nu iets vlotter dan vorige week.

 

 

 

 

Verder is er nog wat gestoeid...

 

 

 

...werd Alfie betrapt op ongewassen oren...

 

 

 

...hebben ze alledrie nog wat geitenmelk gedronken (haalt het niet bij "echte" melk)...

 

 

 

...moest er weer geposeerd worden...

 

 

 

...terwijl ze daar eigenlijk te moe voor waren...

 

 

 

 

 

...en was het daarna weer tijd voor een stevige middagdut.